MOLDÀVIA 

RETRAT D’UNA INCERTESA

 

Com quedarà el mapa mundial com a resultat de la guerra de Rússia contra Ucraïna? Pot ser Moldàvia el proper objectiu de la Nova Rússia de Putin?

 

Moldàvia és un dels països més pobres d’Europa situat entre Romania i Ucraïna. Aquest petit país, fora de la UE i de l’OTAN, sent la por de la guerra més a prop que mai. A la riba dreta del riu Dnièster s’estén un estat de facto prorús amb un alt percentatge de la seva població amb un fort sentiment soviètic: Transnistria.

 

Aquest territori funciona de manera independent des de 1992, arran d’un conflicte intern amb Moldàvia. Des de llavors, Rússia ha mantingut un exèrcit de més de 1.500 soldats russos i un dipòsit de munició de 20.000 tones. El govern proeuropeu de Moldàvia ha demanat reiteradament la retirada de la presència russa a les seves fronteres.

 

Avui, Moldàvia acull el major nombre de refugiats per càpita d’Europa, però demà pot ser la propera víctima del desig d’expansió del nou imperi rus. Aquest és el retrat d’un país que veu com la seva fragilitat econòmica i fronterera aplana la russificació de Putin. Moldàvia és un dels països més desconeguts d’Europa però, de la nit al dia, podria convertir-se en el territori del qual tots parlem.

 

Una producció de La Kaseta Ideas Factory.

poster moldavia cat

Emissions: 

yle finland
alarabiya_negre